Bedst i test systemkamera

Systemkamera test 2023

Skal du købe et nyt digitalkamera og vil vide hvilket der er bedst lige nu? Så er det kommet til det rette sted! Udbuddet af digitale DSLR’er er stort, men vi har gjort det lidt nemmere for dig. Vi har nemlig fundet alle aktuelle tests på nettet, læst fotomagasinernes anmeldelser, undersøgt hvad fotoentusiaster synes om deres kamera og efterfølgende samlet det hele på denne side.


På den måde kan du nemt se hvilket digitale systemkamera du skal købe hvis du vil have det der har vundet bedst i test. Du sparer tid og undgår fejlkøb. Selvfølgelig må du selv føle dig frem, vende og dreje kameraet og se om du er tilfreds med vægt og størrelse. Men forhåbentlig kan vores forarbejde være en værdifuld hjælp på vejen. 


Jeg ved allerede hvad jeg vil vide – Vis mig det bedste kamera NU!


Nybegynder, entusiast eller professionel?

Vores fokus på denne side er at præsentere det bedste spejlreflekskamera til dig som allerede ved lidt om fotografering. Vi springer altså de allerbilligste begyndermodeller over. Ikke fordi der er noget i vejen med billedkvaliteten på disse, men fordi vi vil anbefale et systemkamera til dig som kommer til at bruge kameraet ganske meget.


Der kan det nemlig være værdifuldt at det er mere stabilt bygget, har hurtigere autofokus og flere indstillingsmuligheder – uden at kameraet bliver svært at håndtere. Disse kaldes ofte for ”entusiastmodeller”. Det er et godt niveau at begynde sin fotografiske karriere på. For imens der sælges færre kompakte digitalkameraer så øger interessen for DSLR’er.


Målet er at finde det bedste systemkamera til højest 7000 kr. Og så skal der desuden også indgå et godt objektiv.


Dette er de bedste kameraproducenter

I mange år har giganterne Nikon og Canon kæmpet om tronpladsen. Tidligere har magasinet DigitalFoto opstillet disse to mod hinanden i en duel og der blev det nærmest dødt løb. Præcis som i så mange andre tests. Og kigger man på de professionelle fotografer anvender de næste altid et af disse to mærker. Det findes der selvfølgelig en forklaring på.


Selvom vi ikke kan betale de samme summer som de professionelle når vi skal lave vores køb, kan vi i hvert fald drage nytte af teknikken og rette sigtekornet mod testene af det bedste entusiastkamera.


I mange af de digitale systemkameraer som sælges i dag har du også mulighed for at optage video. Selvom kvaliteten ikke er strålende duer de i de fleste tilfælde udmærket til dig som ikke vil investere i et rigtigt videokamera.

Bedste systemkamera 2023

Efter at have studeret alle tests, læst artikler og mødt forbrugere og sælgere indenfor området, er vi klar til at udpege det bedste digitalkamera lige nu. Kampen står i dag først og fremmest mellem Nikon D5600 og Canon EOS 750D.


Dette er to rigtigt gode kameraer og hvilket du end beslutter dig for at købe, har du en vinder i din hånd. Afgørelsen sker måske når du går ind i din kamerabutik for at føle og mærke på modellerne. For det er også vigtigt med ergonomi, balance og hvordan grebet passer i din hånd i din oplevelse af kameraet. Vores valg bliver rent testmæssigt og så vinder, med mindst mulig margin, Nikon D5600. Bedst i test Digital systemkamera: Nikon D5600

Bedst i test Digital systemkamera / systemkamera: Nikon D5600

(Klik på kameraet for mere information på Nikons hjemmeside)Synes godt om 1

Her køber du testvinderen:

Aktuelle butikspriser per den 3 december 2023


Dette kamera har 24.2 megapixels CMOS-sensoropløsning samt mulighed for videofilm i Fuld HD (1929 x 1080). Lyden indspilles i stereo med den indbyggede mikrofon. Ved fotografering er billederne af meget høj kvalitet og kameraet har et anti støvsystem som sikrer at dine fotografier ikke ødelægges af støv. ISO omfanget er 100-25600 hvilket gør det muligt at fotografere uden blitz også når det er svagt lys.


Ifølge eksperterne er kameraet robust og med mange interessante finesser. En kulfiberforstærket ramme gør det mere holdbart og lettere end mange andre spejlreflekser og det vejer kun 465 gram inkl. både batteri og hukommelseskort. Den vendbare 3,2 tommers LCD touchskærm er praktisk når du f.eks. skal filme eller tage fotos og du befinder dig foran kameraet.


Det har også mange tilslutningsmuligheder såsom HDMI, USB 2.0, WiFi (802.11b/g), NFC og Bluetooth 4.1. 


Takket være den indbyggede SnapBridge funktion kan du holde en konstant tilslutning mellem kamera og din smartphone via Bluetooth. Så sendes dine fotos til din mobil eller tablet imens du fotograferer. Hvert foto du tager vises direkte på din telefon eller tablet og er klar til at blive delt med andre hvis du ønsker. En stor fordel er at SnapBridge bruger meget mindre strøm end f.eks en WiFi opkobling. Via SnapBridge tilslutningen kan du også bruge din smarte enhed til at fjernstyre kameraet.


Timelapse er en anden effektfuld filmfunktion som fortjener, at blive fremhævet med dette kamera. Med denne funktion kan du vise et langt hændelsesforløb på kort tid og med Nikon D5600 kan du skabe timelapse film direkte i kameraet. Se et filmeksempel fra Nikon her.


Derfor er dette DSLR bedst i test

Digital Foto giver den 8,8 ud af 10 og skriver "Lækker, fleksibel og stor lcd-skærm. Søgeren er mørk, og Bluetooth kan drille." De konkluderer efterfølgende "Et spejlreflekskamera med en fremragende ergonomi, som er hurtigt og behageligt at arbejde med. Har en sikker autofokus og tager gode billeder."


Alt om Data giver 4 ud af 5 hvor testholdet mener "Testens spejlreflekskamera er lidt tungt i det, men ellers rummer det mange funktioner, som fotoentusiasten vil glæde sig over. Billedkvaliteten er høj."


Lyd og Billede skriver "Nikon kameraet er klassens bedste spejlrefleks og en oplagt følgesvend på ferien." og konkluderer efterfølgende "Nikon D5600 er et rigtig godt valg for dem, der vil have et glimrende kamera i en kompakt indpakning."


Magasinet Kamera & Bild skriver efter sin test i marts 2017 at: ”Høj opløsning og god billedkvalitet gør at billeder bliver meget gode også i svagt lys med det rette objektiv. Kameraet fungerer også godt til den som vil filme eller have kameraet med sig på udflugten, da det er så lille. Nikon D5600 er et godt kamera til alle som vil have et enkelt og sjovt kamera og samtidig muligheden for at udvikle sig som fotograf.” Karakteren bliver hele 74 ud af 100.


CyberFoto skriver i sin test fra januar 2017 at kameraet har ”mindre støj på høje ISO end gennemsnittet blandt APS-C kameraer. Der er et godt greb og følelse i kameraet, samt det faktum at det ikke har et low pass filter gør at der bliver skarpere billeder. Det her er et tilstrækkeligt kompetent kamera for de fleste brugere.”


Magasinet Ljud & Bild skriver i april 2017 at dette er ”kameraet som passer alle.” De mener at ”Billedkvaliteten, brugervenligheden og videoegenskaberne er nok til at tilfredsstille selv de mere kræsne og erfarne fotografer. Skal man have et godt kamera i en kompakt indpakning som ikke er stor, tungt eller dyrt, så er dette et af de bedste i sin klasse.” Karaktere bliver 5 ud af 6 stjerner og den får også bedømmelsen ”Specielt anbefalet”.


Nikon D5600 har desuden vundet førstepladsen som ”Bedste start DSLR-kamera” hos TIPA 2017.


Det siger forbrugerne om den bedste systemkameraet

Som sædvanligt ligger vi her på Bedst i test Guiden også stor vægt på hvad forbrugerne synes om deres produkt. Altså ikke kun hvad en enkelt anmelder eller tester synes. Vi vil høre så mange opfattelser som muligt for efterfølgende at samle alle positive og negative udtalelser inden vores køb. 


I dette tilfælde er de fleste dog rørende enige; Nikon D5600 er et meget godt DSLR kamera. Brugerne er rigtig tilfredse og har næste kun positive ord at sige; ”D5600 ligger rigtig godt i hånden og giver fantastiske billeder. En funktioner jeg godt kan lide er hvor nemt det er at overføre billeder fra kameraet til mobilen med SnapBridge. Anbefales kraftigt.”, ”Sjove funktioner som touch, stor skærm, WiFi og Bluetooth. Laver nemt flotte fotos. Et vellykket køb!”, ”Kameraet har virkelig en god ydeevne og så er det let at bære rundt på og bruge.”


Der findes selvfølgelig også ulemper med alle produkter og dem vil vi meget gerne kende til inden vores køb, så vi kan tage det med i vores beslutning. Og når det gælder Nikon D5600 påpeger nogle at kameraet ikke er vejrbestandigt, hvilket er godt at huske på. Der findes også nogle småting i menuer og indstillinger som ikke er helt perfekte. Men for øvrigt er både forbrugere og eksperter meget tilfredse med dette kamera! 


Sådan køber du den bedste systemkamera til den bedste pris

Prisen på Nikon D5600 er 5199 kr. som du kan se på Nikons hjemmeside. Du kan dog finde det betydeligt billigere end det i dag, når du køber det på nettet. Der findes også flere interessante pakker hvor du selv kan vælge objektiv og tilbehør alt afhængigt af behov og pengepung. Det mest almindelige er dog at en objektiv på 18-55 mm følger med, hvilket er at godt og alsidigt objektiv til at begynde med. Det modsvarer 27-82 mm brændevidde på et 35 mm kamera.


Produktet Nikon D5600 er desværre ikke tilgængeligt i butikkerne nu.

Læs disse eksperttests

Ved at læse eksperternes anmeldelser får vi et billede af hvilket kamera som er bedst lige nu. Herunder kan du læse tests fra 2013 og frem til i dag og du finder de seneste tests længst oppe på listen.


EISA uddelte i august 2018 priser til de bedste kameraer 2018-2019. Vinderne blev blandt andet:

* Bedste professionelle DSLR kamera 2018-2019: Nikon D850 med ordene; Nikon D850 er et enestående og kraftfuldt kamera som klarer alle fotosituationer som du kunne tænkes at ville prøve.”

* Bedste DSLR kamera 2018-2019: Canon EOS 6D Mark II med bedømmelsen; ”Canon EOS 6D Mark II er et kompakt men kraftfuldt DSLR til fotoentusiaster.”

* Bedste spejllæse kamera 2018-2019: Blev Fujifilm X-H1 og EISA skriver, ”Fujifilm X-H1 er det nye professionelle flagskib i X-systemet.”

* Bedste kamerakøb 2018-2019: Canon EOS M50 vandt eftersom; ”Det her kompakte, lette og spejlløse kamera leverer samme billedkvalitet som sine større søskende.”


Magasinet Råd & Rön har 16 digitale systemkameraer i sin sammenligning fra marts 2018. Bedst i test er Canon EOS 6D Mark II som får 72 point, men kampen i toppen er hård, da de mere konkurrencedygtige til prisen modeller som Canon EOS 80D og Canon EOS 800D kommer på en delt andenplads med 71 point hver.

Ifølge magasinet laver Canon altså bedre SLR kameraer end Nikon lige nu, da Nikon placerer sig længere ned på listen.


EISA uddelte priser til de bedste kameraer i løbet af sommeren 2017. Vinderne i år blev:

* Bedste spejlløse kamera 2017-2018: Sony Alpha A6500 som fik bedømmelsen; ”Sony A6500 er et meget kompakt systemkamera med professionel ydeevne. Uanset om du filmer 4K video eller tager stillfotos laver A6500 udmærket billedkvalitet.”

* Bedste DSLR kamera 2017-2018: Nikon D7500 som fik bedømmelsen; ”D7500 er et avanceret DSLR kamera som tilbyder mange af funktionerne fra det værdsatte D500 i et let og robust kamerahus. Med samme 20,9 megapixelsensor, hurtige processor og store ISO omfang som D500 blive det nye D7500 et kraftfuldt og mangesidet værktøj for passonerede fotografer.”

* Bedst DSLR entusiastkamera 2017-2018: Canon EOS 77D som fik bedømmelsen; ”Canon EOS 77D har mange af de kraftfulde funktioner som hos det semiprofessionelle EOS 80D.  Kameraets CMOS-sensor med 24 megapixel har større dynamisk omfang end forgængeren.”

* Bedste professionelle DSLR-kamera 2017-2018: Canon EOS 5D Mark IV som fik bedømmelsen; ”Canon EOS 5D Mark IV er favoritværktøjet for mange professionelle fotografer over hele verden. Sammenlignet med forgængeren har Canon øget billedkvaliteten reelt med højere opløsning og større dynamisk omfang. Autofokusen er blevet mere lysfølsomt og videofunktionerne er meget mere avancerede med 4K indspilning i høj kvalitet og hurtig autofokus.”


Magasinet Råd & Rön har testet 60 systemkameraer og vist resultatet i maj 2017. Mere end halvdelen af disse kameraer var dog såkaldte ”spejlløse systemkameraer” så dem ser vi lige nu bort fra.

Bedste SLR kamera blev Canon EOS 7D Mark II samt Nikon D7200 som begge fik 72 point. Disse kameraer har dog en lidt høj pris. Betydeligt billigere er Canon EOS 1300D som med 68 point får en femteplads i denne kameratest.


Ljud & Bild udvalgte de bedste kameraer i løbet af november 2016. Vinderne blev:

* Årets bedste kompakte systemkamera: Sony a6300

* Årets bedste avancerede systemkamera: Fujifilm X-T2

* Årets bedst spejlreflekskamera: Nikon D500

Samtlige af disse kameraer har dog en pris fra 7.000 kr. og opad.


EISA mener at der i 2016 stadig er to producenter som laver de anerkendt bedste systemkameraer; Canon og Nikon!

Prisen som Bedste DSLR-kamera 2016-2017 går til Canon EOS 80D med ordene: ”Canon EOS 80 D er ikke blot et SLR kamera blandt alle de andre. Canon har lavet et kamera som kombinerer mange innovative funktioner til stillbillede og video. Sidst men ikke mindst har EOS 80D en førende billedkvalitet i klassen.”

Prisen som Bedst semi-professionelle DSLR-kamera 2016-2017 går til Nikon D500 og EISA skriver: ”Nikons nye 153-punkters autofokussystem giver både hurtigt og træfsikkert fokus, i særdeleshed med bevægende motiv. En nyudviklet APS-C-sensor med 20,9 megapixel giver fremragende billedkvalitet. Både kvalitet og håndtering er fremragende med en stor lyssøger og en vipbar touchscreen.”


Digital Foto for alle testede systemkameraer i juli 2016 og kampen i toppen blev meget hård. Med mindst mulige margin vandt Sony Alpha A6400 med 9,0 point og magasinet skriver; ”For første gang ser vi et spejlløst systemkamera som på flere områder overgår spejlreflekskameraerne.” På en del andenplads med 8,9 point kom Canon EOS 80D og Nikon D7200.


EISA udnævnte i sommeren 2016 Panasonic Lumix DMC-G7 til bedste digitale systemkamera 2015-2016. Motiveringen lød: ”G7 er et sandt video/stillbilledehybridkamera som tilbyder 4K videooptagelse til en meget overkommelig pris.”


EISA’s pris til bedste semi-professionelle kamera 2015-2016 gik til Canon EOS 7D Mark II med ordene; ”Canon EOS 7D Mark II er et af de bedste APS-C digitale systemkameraer som der nogensinde er produceret. Det tilbyder funktioner som normalt kun findes i rigtigt professionelle modeller.”


Expressen testede 6 systemkameraer til rejser i august 2015 og konstaterede at prisen er faldet de seneste år, samtidig med at udviklingen har gjort dem bedre. Bedst i test blev hybridkameraet Sony Alpha A6000 som får karakteren 5 ud af 5. Det dyrere Nikon D750 får også højeste karakter og må dermed dele førstepladsen.


Ljud & Bild testede kompakte systemkameraer i juli 2015. Bedst i test blev Sony Alpha A6000. Magasinet skriver; ”Den høje billedhastighed, fokuspræcision og brugervenligheden er fejlfri. Takket være en billedkvalitet i samme klasse som de bedste, er Sony A6000 et kamerafuldtræf.”


Efteråret 2014 valgt EISA Canon EOS 1200D til bedste nybegynderkamera 2014-2015.


Expressen opstillede i januar 2014 8 kameraer mod hinanden for at se hvilket som var bedst. 4 af disse kameraer var mobiltelefoner, men bedst i test blev Canon EOS 600D som fik højeste karakter. Bedømmelsen blev; ”Canon er gået fra klarhed til klarhed med sin EOS serie og 600D er ingen undtagelse. Det tilhører begynderkategorien, men tager så gode billeder og er så nemt at bruge at det også anvendes af professionelle fotografer.”

Fujifilms Finepix X100S og Leica M fik også karakteren 5 ud af 5 i denne kameratest.


Ljud och Bild testede i efteråret 2013 Canon EOS 700D og konstaterede at Canon 700D er meget overskueligt. For nybegyndere og erfarne fotografer er 700D et godt kamera som leverer høj billedkvalitet. Et sikkert valg!” Kameraet fik 19 ud af 24 stjerner.


Expressen testede 8 systemkameraer i løbet af foråret 2013 og uddelte højeste karakter, fem hvepse, til tre af disse; Canon EOS 600D, Canon EOS 650D og Nikon D5100. Avisen konstaterer at disse tre er meget ens og at prisen, eller smage, derfor kan være afgørende.


I løbet af 2013-2014 gav EISA udnævnelsen ”Bedste SLR Kamera” til Canon EOS 100D. Titlen ”Bedste kamera” gik til Nikon D7100.


Udnævnelsen ”Bedste SLR Kamera 2012-2013” blev tildelt Sony Alpha SLT-A57 af EISA.


Det bedste digitalkamera hjælper dig til at forevige dine største øjeblikke i livet.

Det bedste digitalkamera hjælper dig til at forevige dine største øjeblikke i livet.


Sådan finder du det rigtige kamera til dig

Nu for tiden har mobiltelefoner jo også mulighed for fotografering og videooptagelse. Dog kommer de ikke i nærheden af samme kvalitet som ovenstående kameraer.


Synes du dog at systemkameraer er lidt for dyre eller for store at bære rundt på, kan du kigge nærmere på et godt kompakt digitalkamera i stedet. Og hvis du først og fremmest har tænkt dig at videofilme, er siden med videokamera tests måske noget for dig.


Glem ikke også at fremkalde de bedste fotografier på papir. Du risikerer nemt at miste alle dine gode minder hvis din computer bryder sammen eller hvis du kommer til at slette dem ved et uheld. Der findes flere gode steder på nettet som hjælper med at fremkalde fotos billigt. Du kan også bruge den bedste multi-printer som laver rigtigt flotte udskrifter af dine fotos.


Her køber du testvinderen:

Aktuelle butikspriser per den 3 december 2023
Tips 1: Vi kan også anbefale dig at læse vores test om actionkamera.

 

Tips 2: Hvis du går med i vores facebook-gruppe får du information når nogle af de landsdækkende kæder har tilbud på ovenstående systemkamera. På den måde kan du gøre et kup = det bedste systemkamera til den laveste pris. Klik på SYNES GODT OM så sørger vi for overvågningen for dig!


Philip Andrén

Bedst i test: Systemkamera


Skrevet 17-09-2019. Senest opdateret den