bedste varmepumpe

Varmepumpe test 2024 - De bedste modeller ifølge eksperter og forbrugere

Du skal til at købe en luft til luft varmepumpe og vil hurtigt finde ud af hvilken der er den bedste varmepumpe i dag. Og du er kommet til det helt rette sted! På denne side kommer vi nemlig til at kigge nærmere på hvilke luft til luft varmepumper der har vundet i testene den seneste tid. Men du kommer også til at få at vide hvad der er vigtigt at tænke på inden dit valg og hvad forbrugerne som allerede har købt en varmepumpe, siger om den. Men lad os starte med begyndelsen!

 

 

Dette er en luft til luft varmepumpe

Faktisk har du allerede en varmepumpe derhjemme. Luft til luft varmepumper fungerer på samme måde som dit køleskab – bare modsat. I køleskabet tages varmen indefra for at afgive den på bagsiden. En luft til luft varmepumpe udvinder i stedet sin energi fra solopvarmet udendørsluft og overfører varmen til din indendørsluft via et kølemiddel. Og på trods af at der er flere minusgrader udenfor kan du drage fordel af energien i udeluften og bruge den til at opvarme dit hus.


Luft til luft varmepumper går også under navnet ”komfort varmepumper” da de kan anvendes til både at varme dit hus i den kolde årstid og nedkøle dine rum på varme sommerdage. Du har altså nytte af din nye varmepumpe året rundt, selvom effektiviteten kan være forskellige på de to opgaver. Majoriteten af de varmepumper der sælges i dag er derfor lige præcis de såkaldte luft til luft varmepumper, som vi nu skal undersøge. 


Vil du læse mere om luftvarmepumper findes der en god side hos ”Os i villa” og også ”Testfakta” har en side der er værd at læse om dette emne. Og skal du købe en varmepumpe til dit sommerhus skal du absolut læse dette først. 

 

Så mange penge kan du spare

Der er sket meget med udviklingen af varmepumper de seneste år. Dem er i dag udskifter sine 10 - 15 år gamle pumper, mærker en stor forskel – både når det gælder effektiviteten, prisen og lydniveauet. Og der er mange penge at spare.


Sverige har halvdelen af det europæiske varmepumpemarked og 2 ud af 3 vælger varmepumpe når du skal udskifte varmesystem, ifølge statistik fra Energistyrelsen. Der er også så mange som 90% af varmepumpeejerne, der ville anbefale en ven eller en nabo at anskaffe en luftvarmepumpe. Med andre ord - en meget værdsat anordning, som i dag desuden har en rimelig pris – også med installation. 


Hvor meget energi du kan spare ved en varmepumpe afhænger blandt andet af hvor i landet du bor, husets planløsning og hvor stort behovet for opvarmning er. Har du i dag elvarme derhjemme, indebær en varmepumpe ofte store besparelser op til 25-30%. 


Der findes forskellige type varmepumpe, for eksempel dem der bruger varme fra luft og jord. Men kan også bruge grundvand. Disse kaldes luft til vand varmepumpe. Dette omdannes så til varmeenergi, som kan bruges i dit hjem. Denne varme kan for eksempel sendes ud til din el radiator. Men udover effektiv opvarmning sparer varmepumpen dig også penge. 


En luftvarmepumpe kan derfor blive et vigtigt supplement til din opvarmning eller til og med din hovedsagelige opvarmningsmetode på visse årstider. Med de rette forudsætninger og installation er luftvarmepumpen tilbagebetalt allerede efter tre år. Men husk på at have et supplerende varmesystem når kulden er allerværst om vinteren. 

 

Vigtigt at vide når du skal købe en luftvarmepumpe

Et vigtigt spørgsmål som du først skal stille dig selv er hvilken størrelse din nye luftvarmepumpe skal have. Det afhænger af hvor stort et område der skal varmes op og hvilket elforbrug du har i dag. Det generelle råd er at du aldrig må underdimensionere. Er du usikker må du hellere vælge den større model, da det handler om en langsigtet investering. 


Dagens moderne varmepumpe får ofte tilstrækkeligt god virkningskraft til at kunne opvarme en villa på ca. 100-150 kvm, men dette forudsætter optimale forudsætninger: At huset har en åben planløsning så den varme luft kan cirkulere frit, samt at udetemperaturen aldrig falder under minus 15 grader. 


Siden 2009 er der krav til at installationer af varmepumper skal foretages af en certificeret installatør. Der er derfor vigtigt at se på de samlede omkostninger allerede inden købet, så du også medregner hvad det koster at installere din luftvarmepumpe.

 

Krav du bør stille til din nye luftvarmepumpe

  • Skal være tilpasset til danske/nordiske forhold
  • Højeste mulige effektivitet
  • Lavt støjniveau, både for inden- og udendørsdelen
  • Energieffektiv – for hurtigt at kunne få tilbagebetalt investeringsomkostningerne
  • Skal kunne bruges som aircondition i løbet af sommeren
  • Og selvfølgelig - en testvinder til den laveste mulige pris!


Bedste varmepumpe 2024Da det ikke er muligt at udpege en enkelt luftvarmepumpe som passer til alle situationer vil vi give to forslag til pumper som har klaret sig ekstra godt i testene.


Vores første valg er en testvinder fra Energimyndigheten. Du kan downloade rapporten direkte fra Energimyndigheten. Denne vinder har desuden fået høje karakterer og udmærkelsen ”Godt valg” i Folksams store test


Det handler om Panasonic og deres vindene flagskib hvor den seneste model hedder HZ25XKE.


Panasonic varmepumpe

Vi har tidligere haft forgængerne til denne model her på Bedst i test Guiden. Det har handlet om modellerne HE9PKE, HZ9RKE, HZ25TKE og HZ25XKE. Denne varmepumpe har nemlig været længe på markedet, men udviklingen for at gøre den bedre fortsætter hele tiden. Fremfor alt når det gælder energiklasse, højere SCOP værdi og lavere støjniveauer. 


Den seneste version hedder altså Panasonic HZ25XKE og det er den vi i dag retter blikket mod. 


SCOP værdien ligger på høje 5,38 SEER på 7,8 og varmeeffekt på hele 7,30 kW. Du har varmeproduktion helt ned til -35 grader og pumper er mærket med A+++. Ved køling har denne nye model også A++++ i energieffektivitet. 


Lydniveauet indendørs er lave 18-44 dB (A) hvilket må anses som meget godt. Lydniveauet udendørs på 47 dB(A) er behageligt, ikke mindst for naboerne på varme sommerdage. Du får desuden hele 5 års fuld garanti fra Panasonic. 


Varmepumpen renser indendørsluften fra 99% af alle bakterier, virus og skimmel. Dette indebær at luften som du og familien skal indånde, bliver renere og bedre hvilket er værdifuldt ikke mindst for allergikere.  


Denne nye model har også indbygget WiFi hvilket betyder at du kan styre varmepumpen med din mobiltelefon når du er hjemme. Ønsker du også at kontrollere den på længere afstand er det godt at vide du kan supplere den med AirPatrol som gør at du nemt kan fjernstyre din varmepumpe ved hjælp af SMS uanset hvor i hverden du befinder dig. 

 

Sådan køber du varmepumpen Panasonic HZ25XKE til bedste prisUdfordrer – bedste luftvarmepumpe Mitsubishi MSZ-LN25Men der findes en værdig udfordrer til varmepumpen fra Panasonic. For en producent forekommer skaderapporter ikke så often. De værdsættes også af forbrugerne og får normalt gode testværdier fra eksperterne.  


Den stærkeste udfordrer lige nu kommer fra Mitsubishi og det bliver derfor vores andet forslag.


Mitsubishi varmepumpe

Vi har tidligere haft testvinderen FH35 på denne side i mange år, men det er en gammel model som er på vej ud. MSZ-LN25 er en værdig, og klart forbedret, efterfølger. Både når det gælder teknologi og ydeevne. 


Mitsubishi MSZ-LN25 er udviklet til nordiske forhold og den fortsætter derfor med at give varme ned til -35 grader. Den har en energimærkning som er A+++ og SCOP værdien er 5,2 hvilket indebærer at for hver kW den bruger så leverer den 5,2 gange så meget varme. SEER værdien (til kølning) er hele 10,5.  


Den bortfiltrerer 94-99% af uønskede luftbårne partikler hvilket er gode nyheder for alle allergikere. Lydniveauet på indendørs enheden er lave 19-45 dB (A) og på udendørsdelen er lydniveauet behagelige 49dB (A). 

På indendørsdelen kan du desuden vælge mellem fire forskellige farver for at den skal passe så godt som muligt ind i dit hjem. 


Den har også indbygget WiFi hvilket betyder at du kan styre varmepumpen med din smartphone uanset om du sidder i sofaen eller er ude af huset. Hjemme kan du også bruge den medfølgende fjernbetjening. 

Mitsubishi giver dig desuden garanti på hele 5 år på denne luftvarmepumpe.  

 

Sådan køber du pumpen Mitsubishi MSZ-LN25 til bedste prisDet her er testene du bør læse

De seneste år er der desværre gennemført relativt få tests, men vi præsenterer herunder dem der kan være interessante: 


Teknikmagasinet, Finland: Testede i løbet af 2010 luftvarmepumper fra Mitsubishi, IVT, LG, Samsung, Toshiba, Panasonic, Ultimate og Fujitsu. Bedst i test blev Toshiba RAS-10 PKVP/PAVP med karakteren 8,5. På andenpladsen, med 8,4 i karakter, kom Panasonic HE9. LG og Samsung blev sidst i denne test. 


Energistyrelsen testede 30 luftvarmepumper i årene 2004 – 2008 og fremviste testværdierne på deres hjemmeside, både når det gjaldt energibesparelse, varmeffekt og støjniveauer. 


Energistyrelsen testede derudover yderligere 17 luftvarmepumper mellem 2009 – 2013 og det er disse tests som er interessante at se nærmere på i dag. 


Det norske Forbrukerrådet samlede Energistyrelsens lidt ”tørre” tabeller til en mere overskuelig og farveglad tabel som du ser her. Dette er testen fra vinteren 2012/2013 hvor det fremstår at Misubishi FH35 er en testvinder på mange områder. Også IVT Nordic Inverter 12 KHR-N udmærker sig med positive værdier i flere deltests. 


I løbet af efteråret 2013 præsenterede Forbrukerrådet en udvidet tabel, med endnu flere varmepumper. Du kan se hele den nye tabel her, men vi kan konstatere at Mitsubishi FH35 stadig er den bedste varmepumpe ud af de 16 testede varmepumper. Dog er nu også LG Nordic Prestige NP09 oppe og slås om førstepladsen.


Sparenergi i Danmark. De har en liste som løbende opdateres med alle nye tests af varmepumper og du kan se den dagsaktuelle samling her!

Som du kan konstatere er det varmepumperne fra Panasonic, som har fået de bedste testværdier frem til 2018 og derfor er de placeret højest oppe på listen af de 30 luft til luft varmpumper.


Folksam testede 83 varmepumper (hvoraf 25 luft til luft varmepumper) i løbet af 2016 og udvalgte efterfølgende 26 af disse til ”Godt valg”. Pumperne fik point i flere deltests f.eks. i Energi, miljø og garantier og dem med flest point fik udmærkelsen ”Godt valg”. Da kvaliteten på varmepumper de seneste år er blevet bedre, ifølge Folksam, har de øvrige varmepumper også fået ”Godkendt”.

 

Bedste varmepumpe – og den dårligste!

Som sædvanligt vil vi her på Bedst i test Guiden vide hvad eksperterne og forbrugerne synes om et produkt. Eksperterne har mulighed for nøje måling af energiforbrug og andre testværdier imens forbrugerne kan bidrage med vigtig information om brugeroplevelsen og hvordan det er at omgås med luftvarmepumpen i hverdagen. 


Lad os begynde med at konstatere at mange forbrugere er meget glade for deres Mitsubishi varmepumper. De oplever dem som både støjsvage og effektive. Dem der tidligere har haft andre mærker at sammenligne med, er ekstra tilfredse. 


Det er også interessant at se på den 10 årige problemstatistik som Folksam fremviste for et stykke tid siden. Den afslører at der er mange reklamationer på luftvarmepumper, hvilket kun yderligere viser hvor vigtigt det er at købe den rigtige luftvarmepumpe fra begyndelsen for at undgå problemer, ekstraarbejde og meromkostninger. 


Du kan selv læse tabellen på dette link men sammenfattende kan vi konstatere at IVT Nordic Inverter har haft problemer med blæserne igennem årene. Panasonic udmærker sig ved at have kompressorproblemer med sine tidligere modeller i E-serien og CU-serien. Toshiba med RAS10-serien har oplevet problemer når det handler om kredskort, som ofte går i stykker. 


Når det gælder reparationer af varmepumper viser en rapport fra Folksam i løbet af vinteren 2015/2016 også at der findes mange useriøse varmepumpe reparatører. For at undgå unødige reparationer anbefaler Folksam derfor at du kontrollerer at reparatøren har de certificeringer som der kræves og at du kontakter dit forsikringsselskab med det samme når du opdager eller mistænker en skade på din varmepumpe.  

 

Hvilken producent laver de bedste varmepumper?

MitsubishiLG og Panasonic. Der har du de tre største aktører på det danske markede i dag. Det er dem der har udviklet modeller af varmepumper til vort nordiske klima, hvilket bør være en vigtig parameter i forhold til dit valg. 

 

Dette betyder at producenterne af luftvarmepumper selv kan udvælge det de synes er mest fordelagtigt for lige præcis dem og bagefter udnævne sig selv som ”Bedst i test”. I et og samme år kan vi derfor læse følgende pressemedelelse: 


Mitsubishi refererer til Energimyndighedens tests fra vinteren 2012/2013 og kom frem til at modellen; ”Kirgamine FH opnår gennemgående meget stærke resultater, både når det gælder varmeeffekt og årsvarmefaktor. Varmepumpen har den største energibesparelse i sin klasse for huse med større varmebehov ud af dem som er blevet testet hos Energimyndigheden.” 


I løbet af foråret 2013 gik LG ud med en pressemeddelelse og meddelte at deres model Nordic Prestige 9kBTU blev Bedst i test; ”På opgave fra Energimyndigheden fastslot SP at LG Nordic Prestige er bedst når det er koldest udenfor. Vi fik den bedste samlede karakter som en luftvarmepumpe nogensinde har fået. Desuden viste testen at den gav den bedste energibesparelse uanset hvor du bor i landet.” 


Panasonic udsendte i løbet af efteråret 2013 en pressemeddelelse om at deres varmepumpe HE9PKE blev Bedst i test; ”(…der) findes ikke nogen modeller på markedet som er lige så energieffektive eller har større potentiale for at mindske elregningen” 


Da udviklingen desuden går hurtigt har alle disse ret – på deres måde. Men det bedste og mest retvisende for dig, er at gå ind på Energimyndighedens testsider på linksne ovenfor og se på testværdierne for det områder som ligger nærmest den breddegrad som du bor på.


Tips: Hvis du kommer med i vores Facebook-gruppe får du information når nogle af de landsdækkende kæder har tilbud på ovenstående varmepumper. På den måde kan du gøre et rigtigt kup. Klik på SYNES GODT OM så står vi for overvågningen for dig!Sådan køber du varmepumpen Panasonic HZ25XKE til bedste prisSådan køber du pumpen Mitsubishi MSZ-LN25 til bedste pris


LavprisVVS sælger den bedste varmepumpen for kun 6365 kr. Prisen er inkl. fragt!

BilligVVS.dk sælger den bedste varmepumpen for kun 6365 kr. Prisen er inkl. fragt!

LavprisEL sælger den bedste varmepumpen for kun 6429 kr. Prisen er inkl. fragt!


Christopher Holmerin

Bedst i test: Varmepumpe

Christopher - administrerende direktør hos Bedst i test Guiden, er uddannet økonom og systemtekniker med over 20 års erfaring inden for medier, markedsføring og kommunikation. Christopher har været ansvarlig for flere nordiske websteder inden for nyheder, boligindretning, bådudstyr og andre interesseområder.

 

Ud over sin erfaring inden for medier har Christopher også arbejdet som universitetslærer. De særlige interesser, som Christopher undersøger grundigt hos Bedst i test Guiden, er inden for privatøkonomi, teknologi, boligindretning og træning.


Hvis du vil komme i kontakt med os, kan du sende en e-mail til [email protected].

Senest opdateret den